Translate

Saturday, 22 February 2014

SAHABAT LAMA....

Akhirnya sampai jugak makcik ni kat rmh aku...rasa macam mengimbau kenangan lama lak rasanya.mcm2 cerita kluar...lps satu,satu...
Agaknya mas,kalau ko tido rmh aku kan,tak tau la kul brp kita tido agaknya....terlepas gak rindu setelah sekian lama...
Tinggal nak jumpa kawan2 zaman kat Terminal 3 dulu jer...harap2 dapat la berkumpul semua sekali...

Tuesday, 18 February 2014

CHANGING WEATHER....

     Begitu drastik sekali perubahan cuaca sekarang ni...dr sejuk sgt,skrg dah panas sgt.kulit pun jadi sgt sensitif...rasa mcm nak berendam dalam kolam jer.tapi rumah tak der kolam,cam mana tu?
    kalau zaman kecik2 dulu,mesti dah gi mandi sungai ngan akak n akak sepupu....bestnya bila dok kenang zaman dulu2...anak2 sekarang dah tak jumpa sungai sgt.....rasanya time2 mcm ni la sungai pahng tu jadi cetek.Tok Siti selalu gi cari etok2...kadang2 tu berguni bawak balik....ramai gak yg tak kenal etok2 kan?
ni la etok etok

   Rasanya org pantai timur jer yg kenal....tapi rasanya dah nak masuk 20 tahun lebih jugak la tak makan benda ni...tiba2 rasa rindu suasana kampung.zaman kitaorg dok sauk udang ngan ikan kat sungai.....

Saturday, 15 February 2014

LEPAKING....

Hari sabtu yg begitu lapang sekali....dapat gak la buat apa2 yg patut..biasa hr ni bergegas nak ker hospital ambik ubat..tapi semua dah settle smlm,so hari ni melepak jer la...

Friday, 14 February 2014

RESEPI PANCAKE GEBU

Kali ni nak bg resepi pancake kegemaran anak2...byk2 resepi,yg ni la paling simple dan sedap...resepi yg saya bagi ni tuk org yg anak2 ramai...kalau anak tak ramai,bg lah dua resepi dia...

AMERICAN PANCAKE

Bahan-bahan..


500 gm tepung gandum
2 camca teh garam
60 gm serbuk penaik a.k.a baking powder(lbh sikit pun tak per)
4 biji telor(kalau telor tu gred A,pakai 3 biji jer)
800 gm susu segar
110 gm minyak sayur(saya pakai minyak masak biasa jer.sayur gak sbb dr sawit kan?)
60 gm gula castor(lbh sikit pun tak per)


Cara-caranya....

1. tepung gandum,garam dan serbuk penaik di ayak bersama.(kadang2 kalau malas tak ayak pun..gaul sekali jer....)
2.  kemudian masukkakn susu segar,kacau pakai whisk sekejap bg sebati sikit,then masukkan telor satu-satu,kacau lagi.
3. masukkan minyak sayur dan gula,kacau hingga sebati.ok...siap adunan...
4. simpan dalam peti dalam 1/2 jam,br blh masak.....(actually mmg lbh sedap kalau simpan dalam peti sekejap.)
ni la pancake nyer..

     SELAMAT MENCUBA......


Thursday, 13 February 2014

LUNCH...

Hari mood rajin menjengah....sempat masak tuk tgh hari..itupun dr kul 3 pg dah keluarkan ayam tuk defroze.....
  menu?sambal ayam kegemaran anak2......zuccini masak air,ayam goreng tuk ammar....

Wednesday, 12 February 2014

RESEPI...

Saya mmg suka memasak...kalau sekali sekala menjenguk ence suami di Bkk,mesti saya akan masak rendang daging minang tuk dia simpan lama....Di sini saya sediakan resepi Rendang Daging Minang...


        RENDANG DAGING MINANG

Bahan-bahan:(ni ikut sukatan agak2 saya)

1 kg daging or ayam
4 biji bawang merah sederhana besar(onion bkn shallot)
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
segenggam cili kering(direndam dalam air panas)
segenggam ketumbar
segenggam jintan kasar
secubit jintan halus(tak leh letak banyak,nanti pahit)
4 tangkai serai
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
kayu manis(secukupnya)
santan(2 bijik kelapa)
kerisik(1/2 bijik kelapa)
3 keping asam keping
daun limau purut(disiat-siat)
daun kunyit(dihiris halus-halus)
garam(secukup rasa)
gula (secukup rasa)

Cara-cara memasak...

1. Bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dikisar sehingga hancur.setelah lumat,baru masukkan jintan kasar,jintan halus dan ketumbar kedalam kisaran tadi dan kisar sekali lagi sehingga semua rempah hancur.
2. Masukkan daging atau ayam ke dalam kuali dan gaulkan bersama bahan kisaran tadi.
3. campurkan sekali bersama serai,bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga dan kayu manis....pasangkan api sederhana besar dan kecutkan daging atau ayam yg telah digaul tadi.(make sure tutup ek,daging tu)
4. setelah daging empuk,masukkan santan,kerisik dan asam keping.masukkan sekali garam,gula secukup rasa....jika menggunakan ayam,jgn kecutkan terlampau lama,takut hancur ayam tu nanti kalau letak santan.
5. setelah semua sebati dah kuah agak pekat,masukkan daun kunyit dan daun limau purut dan biarkan seketika.agak2 daun2 tu dah layu,tutup api dan hidangkan.....
yg ni masak tuk ence hubby masakat bkk hr tu



SELAMAT MENCUBA SEMUA....rasanya tak lah rumit sgt kan?

Monday, 10 February 2014

ZIARAH..

Lama gak rupanya tak mencoret di sini...Baru-baru ni balik kampung menjenguk ayah yg sakit..pedih rasa hati tgk keadaan ayah.tapi saya bkn jenis org yg pandai tunjukkan perasaan...kalau org pandang sekali mungkin org kata saya anak yg tak sayangkan ibu bapa...salah tu.saya paling sayangkan mereka...mgkn mmg saya jenis yg begini....rasa mcm nak bawak balik ke nilai jer....tapi ye lah,ngan adik sekolah lagi,mgkn masalah pada mak di kampung....semoga ayah cepat sembuh seperti sediakala....ameen..

Friday, 31 January 2014

TGH PIKIR...

Dok terpikir..nak kena beli rak baru lagi ker?or sumbat jer,asak2 kan jer selagi blh isi.....eemmmmm.....
Rasanya cam blh isi lagi....buku anak2 jer dah sekian byknya....yg sebelah tu,kompem dah penuhnya...
kena kemas balik ni...

HOBI LAGI....

Yesss...dah sampai ....blh la cari masa melayan....dah lama order...
carik masa jugak....

Sunday, 26 January 2014

PETUA....

 Baru2 ni adik angkat saya demam panas....dok tanya ada tak apa2 ubat alternatif yg boleh kurangkan panas badan...katanya,dah makan ubat doktor tapi masih blm kurang..
rasanya dulu masa kecik2 arwah Tok Siti ada cakap,kalau nak kurangkan demam panas minum air buah kembang semangkuk....
sebelum direndam

     Mmg tak pernah terpikir nak buat kalau anak2 demam..so lps ni rasanya kena la beli buat stok...
Ni rupa kalau dia blm kembang....caranya...rendam buah ni dalam air panas sampai kembang...kalau nak sedap sikit,tambahkan ngan gula batu....
selepas direndam


Ni rupa dia lepas kena rendam..and kalau kita perhatikan,buah ni la yg selalu org letak dalam air Laici Kang....Air buah kembang semangkok ni dapat sejukkan badan..so kalau demam panas mmg sesuai sgt tuk minum.....