Mudah dan cepat....kat sini jer lah kita basuh baju yer.....zaman serba mudah ngan macam2 kemudahan...mood cuti sekolah yg tak tau ke mana....
Translate
Tuesday, 2 June 2015
Friday, 8 May 2015
HOKKAIDO CHIFFON CUP CAKE...
Assalam....lama na tak update blog ni...hr ni saya up sekali ngan resepi cup cake ni..sedap..sgt sedap..kalau nak try..silakan yer....
cup cake ni sedap makan bila dah simpan semalaman..sebabnya bau meringue dia tak der.....antara yg paling simple tuk di buat..........
ok...kat sini saya sediakan resepi dia eh....
cara2nya sila lihat di bawah yer....
![]() |
Add caption |
tuk cream cheese tu resepi dia...
250 gm cream cheese
250 gm butter
250 gm icing sugar
1/2 teaspoon lemon juice(tak letak pun tak per)
cara2 dia...
1. putar cream cheese hingga lembut
2.masukkan butter dan icing sugar dan putar hingga sebati....
Wednesday, 11 March 2015
BUAH HATI SEJAK BERUMUR NI...
Ni lah dia buah hati kitaorg sekeluarga sekarang....cucu pun dah sepasang....
![]() |
Arash Zafran,the ensem boy |
![]() |
Auni Safiyyah the pretty girl |
![]() |
both of you, r my sweet heart.... |
Tuesday, 3 March 2015
CUCU KEDUA......
Alhamdulillah...tanggal 01/03/2015,cucu kedua selamat dilahirkan...baby girl,seberat 3.16kg...selamat datang sayang...tok ibu doakan kamu menjadi anak yg solehah....aamiin....
![]() |
Auni Safiyyah nama diberi.. |
![]() |
dakapan pertama seorang abah..menggeletar tangan tuuu.. |
![]() |
ngan bonda Ain... |
![]() |
wif bonda Ain ngan Abi Adi.. |
![]() |
uncle camey..excitednya dia dpt anak sedara.. |
![]() |
semua nak enter frame... |
Sunday, 1 March 2015
DAH TIBA....
Hari yg ditggu-tggu dah tiba...harap semua berjalan lancar...semoga Allah permudahkan..
Thursday, 19 February 2015
CUCU PERTAMA...
Hhhheemmm....cepatnya masa berlalu...sekejap jer dah naik pangkat..ai dah jadi tok ibu????what???asal la cpt sgt korang membesar...rasanya dulu kecik lagi...la ni dah jadi ibu...hadoi...
![]() |
suka dia dok atas tok ibu eh....vono la katakan.. |
![]() |
open wide eyes |
![]() |
titun jer... |
![]() |
bam bam...penuh muka...geram jer.. |
Btw welcome to Ahmad Labib Family,Arash Zafran...ensem boy....muahhh...muahh...
Saturday, 14 February 2015
RESEPI AYAM PENYET..
Nampaknya kena isi gak resepi ayam penyet ni dalam blog....takut terlupa...ni pun dah igt2 lupa resepi dia.....
Bahan A:
1 ekor ayam(dipotong 4 atau 6)
1/2 liter air untuk merebus
minyak untuk menggoreng
Bahan B:
3 ulas bawang putih*
4 biji buah keras*
1 sudu besar biji ketumbar*
sedikit kunyit(serbuk atau kunyit hidup)*
sedikit halia*
sedikit lengkuas*
garam*
gula atau perisa tambahan*
2 helai dun salam
Bahan C:
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
garam jika perlu
1 biji telor ayam
Cara-caranya:
1. Ayam dipotong dan dibersihkan...
2. kisar hancur bahan2 bertanda * dan gaulkan bersama ayam tadi
3. perap selama 30-40 minit
4. asingkan ayam2 yg diperap tadi daripada rempah2
5. didihkan air di dalam periuk,masukkan ayam2 tadi dan angkat bila sudah masak,but don't over cook sbb kita nak goreng ayam tu nanti
6. Ambil sedikit air rebusan ayam tadi dan sejukkan.
7. di dalam satu bekas lain,campurkan semua bahan C bersama air rebusan yg telah disejukkan,bancuh jangan terlampau pekat sbb kita nak buat untuk gorengan ayam...masukkan semua ayam tadi kedalam bancuhan bahan C tadi...
8. panaskan minyak,dah goreng ayam sehingga masak dan kekuningan
9. lebihan bancuhan Bahan C tadi kita blh buat untuk goreng tauhu dan tempe...
10. untuk mendapatkan serdak ayau crispy,gunakan lebihan bancuhan Bahan C,goreng didalam minyak sedikit2 sehingga garing
11. untuk sup pula saya ambil lebihan air rebusan ayam tadi,dicampurkan bersama sedikit bawang goreng dan daun sup...
bahan2 sambal terasi:
2 biji tomato*
6 biji cili merah besar*
4 biji cili padi*
1 biji bawang besar*
sedikit bilis
sedikit belacan
garam dan gula
daun salam
minyak untuk menumis
cara2:
potong kecil bahan bertanda * ,panaskan minyak dan tumiskan semua bahan2 tersebut bersama bahan selebihnya sehinga layu...garamkan secukup rasa....kisarkan jangan terlampau hancur dan masak sekali lagi sehingga naik minyak....
Ulam-ulaman
timun dipotong
kacang panjang dipotong
sayur kangkung dicelur
tauhu dipotong 3 segi*
tempe dipotong nipis*
Bahan A:
1 ekor ayam(dipotong 4 atau 6)
1/2 liter air untuk merebus
minyak untuk menggoreng
Bahan B:
3 ulas bawang putih*
4 biji buah keras*
1 sudu besar biji ketumbar*
sedikit kunyit(serbuk atau kunyit hidup)*
sedikit halia*
sedikit lengkuas*
garam*
gula atau perisa tambahan*
2 helai dun salam
Bahan C:
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
garam jika perlu
1 biji telor ayam
Cara-caranya:
1. Ayam dipotong dan dibersihkan...
2. kisar hancur bahan2 bertanda * dan gaulkan bersama ayam tadi
3. perap selama 30-40 minit
4. asingkan ayam2 yg diperap tadi daripada rempah2
5. didihkan air di dalam periuk,masukkan ayam2 tadi dan angkat bila sudah masak,but don't over cook sbb kita nak goreng ayam tu nanti
6. Ambil sedikit air rebusan ayam tadi dan sejukkan.
7. di dalam satu bekas lain,campurkan semua bahan C bersama air rebusan yg telah disejukkan,bancuh jangan terlampau pekat sbb kita nak buat untuk gorengan ayam...masukkan semua ayam tadi kedalam bancuhan bahan C tadi...
8. panaskan minyak,dah goreng ayam sehingga masak dan kekuningan
9. lebihan bancuhan Bahan C tadi kita blh buat untuk goreng tauhu dan tempe...
10. untuk mendapatkan serdak ayau crispy,gunakan lebihan bancuhan Bahan C,goreng didalam minyak sedikit2 sehingga garing
11. untuk sup pula saya ambil lebihan air rebusan ayam tadi,dicampurkan bersama sedikit bawang goreng dan daun sup...
bahan2 sambal terasi:
2 biji tomato*
6 biji cili merah besar*
4 biji cili padi*
1 biji bawang besar*
sedikit bilis
sedikit belacan
garam dan gula
daun salam
minyak untuk menumis
cara2:
potong kecil bahan bertanda * ,panaskan minyak dan tumiskan semua bahan2 tersebut bersama bahan selebihnya sehinga layu...garamkan secukup rasa....kisarkan jangan terlampau hancur dan masak sekali lagi sehingga naik minyak....
Ulam-ulaman
timun dipotong
kacang panjang dipotong
sayur kangkung dicelur
tauhu dipotong 3 segi*
tempe dipotong nipis*
Friday, 13 February 2015
BANANA WIF OAT CHOCO CHIP MUFFIN....
Weeeehhuuuu.....hari ni dok baking lagi.....mmg dah lama nak try banana muffin ni...kali ni baru ada kesempatan.....yummy..mmg sedap...not too sweet...
![]() |
dari segala sudut |
![]() |
satu adunan |
![]() |
1st round |
![]() |
dah siap |
![]() |
gebu gebas |
![]() |
yummyyy.... |
Memang lembut dan sedap....saya shared sekali resepi dia eh...
bahan-bahan:
(A)
2 cawan tepung serba guna
1/2 cawan oat
3/4 sudu tea baking soda
1/2 sudu tea baking powder
1/2 sudu tea garam
3/4 cawan choco chip
(B)
2 biji telor(sederhana besar)
1/3 cawan minyak sayuran(minyak sawit pun ok)
3/4 gula perang
2 sudu sour cream
1 1/3 cawan pisang yg di lenyek
cara-cara:
1. satukan semua bahan A..ketepikam...
2. di dalam mix bowl,pukul telor dan gula hingga sebati,masukkan pisang lenyek dan bahan2 yg selebihnya..seeloknya gunakan whisk...pukul hingga semua bahan sebati...
3. masukkan bahan A tadi dan kacau perlahan-lahan menggunakan spatula...
4. pre-heat oven disuhu 150oc
5.susun cup dlm muffin tray dan gunakan scoop ice cream untuk mencedok bancuhan tadi...
6. Bakar selama 15-20 minit atau try cucuk pakai tooth pick..kalau tk melekat tu,kira dah masak la...
SELAMAT MENCUBA....
Thursday, 5 February 2015
DROP COOKIES...
Alhamdulillah..jadi gak buat drop cookies ni...1st try n jadi...wahhhh!!cukup seronok dan puas hati...
![]() |
mcm tak jadi jer mula2 tgk.. |
![]() |
start mix choco chip ngan hazel nut.. |
![]() |
aturkan dulu dlm try... |
![]() |
start melted |
![]() |
dah turun ngan cantiknya |
![]() |
sejukkan kejap... |
![]() |
waawii...dah jadi.....yummmy... |
DROP COOKIES
bahan2nya:
1/2 cawan mentega tanpa garam(4 oz)
1/2 cawan gula pasir(tapi lbh suka guna gula castor sbb kurang manis)
1/2 cawan gula perang(soft brown sugar)
1 biji telor
1 sudu tea esen vanila
11/4 tepung serba guna..atau tepung gandum biasa la...atau boleh jugak guna tepung naik sendiri
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu tea baking soda
1/2 sudu tea garam
11/2 cawan choco chip
1 cawan kacang peacan panggang...(tapi saya guna kacang hazel jer),walnut pun ok jugak tapi mahal sikit la..
1 cawan kacang peacan panggang...(tapi saya guna kacang hazel jer),walnut pun ok jugak tapi mahal sikit la..
P/s:kalau guna salted butter pun tak per,jadinya tak yah la letak garam lagi...
cara2nya:
1. gaul sebati mentega,gula pasir dan gula perang...
2. bila dah sebati,masukkan telor dan esen vanilla dan gaullagi hingga sebati..
3. ayakkan bersama tepung,tepung jagung,baking soda,garam dan masukkan ke dalam bancuhan tadi...gaul lagi hingga sebati...
4. masukkan choco chip dan gaul lagi perlahan-lahan
5.dan akhir sekali masukkan kacang peacan or hazel tadi...gaul lagi hingga sebati secara perlahan-lahan...
6. bulat2kan dalam saiz sederhana besar dan aturkan di atas dulang membakar....(kalau nak lbh cantik dan sedap,selepas bulat2kan,masukkan ke dalam peti ais lbh kurang sejam,br bakar.cookies tu akan cantik jer drop)
7. bakar disuhu 150oc selama 15 minit-20 minit....siap dan hidang...
SELAMAT MENCUBA SEMUA....
BAKING LAGI...
DROP COOKIES....
Hari ni nak try buat drop cookies flavour choco chip+hazel nut....tak tau la jadi ker tak?kalau jadi nnt kita kongsi resepi lagi eh....tak saba..tak saba...
Hari ni nak try buat drop cookies flavour choco chip+hazel nut....tak tau la jadi ker tak?kalau jadi nnt kita kongsi resepi lagi eh....tak saba..tak saba...
Subscribe to:
Posts (Atom)