Translate

Friday, 14 September 2012

SPEGETHI CARBONARA

nak kongsi resepi sikit.sapa yg suka makan spagheti carbonara?disini saya sediakan resepi yg simple jer...


bahan-bahan:


susu segar                                     (1 liter)
tepung gandum                             (2 sudu besar)
butter                                             (1/5)
daun pasley kering
sosej cheese(ayamas)                     (dipotong sesuka hati)
spagheti (san remo)                       (1 pkt)
serbuk lada hitam                           (agak2)
bawang holland(dpotong dadu)     1 biji
cendawan butang                            dipotong 4



cara2nya:

1. cairkan butter.masukkan bawang yg dipotong dadu tadi,kacau sehinggau naik bau.

2. masukkan tepung gandum,kacung sehingga tepung gandun melekat dibawang,kemudian letakkan susu segar sedikit demi sedikit.kacau supaya susu tu x berketul.

3. masukkan sosej,daun parsley,serbuk lada hitam,cendawan butang dan kacau sehingga susu itu menjadi sos spagheti putih.cara nak tau sos tu dah masak ker blm adalah susu itu kalau disentuh dgn jari susu yg disenduk tu akan terpisah dua.

4. rebus air bersama ssedikit minyak,masukkan spagheti......

5. setelah masak,hidang kan bersama sedikit keju parut..