Hari ni bermulanya cuti sekolah....kakak dah blk smlm,Pak andak dia ambik....abang,isnin or selasa br blh blk...ada kelas tambahan....peh tu nak try2 blk naik train...oklah...abah dia kata,bg jer la dia nak try...dah besar pun..paling jauh pun dia sesat smp KL jer....kembar pun tak der la enjoy sgt...hr ni sampai selasa ada kelas tambahan...nak tak nak,ai jugak kena hantar,walaupun bawak keta 60kmsj....rmh masih ok,blm sampai tahap menggegarkan...eemmmm...tggu la dua tiga hari lagi...tahun ni rasanya kalau waktu cuti sekolah tak meriah macam biasa sbb masing2 ada exam penting thn ni...apa2 pun nak gak bawak diaorg jalan2....ai ni pun dah boring tahap gaban dok rmh ni tak ke mana....kita tggu jer mana arah tujuan....
Translate
Saturday, 22 March 2014
Friday, 21 March 2014
DINNER INI MALAM...
Dinner malam ni ai masak szecuan lamb ngan masak lomak tenggiri samo potai....Sejak rajin beli lamb ni,anak2 paling suka kalau masak szecuan lamb...resepi pun ambik kat tenet jer sambil ditambah2 oleh ai...kalau uols nak try pun blh...di sini ai sediakan resepi dia....
SZECUAN LAMB
Bahan-bahan:
1 kg aussie lamb
2 sudu jintan kasar(dikisar)
5 ulas bawang putih(dicincang)
3 sudu kicap pekat
2 biji bawang besar(dipotong dadu sederhana besar)
2 inci halia(dihiris halus)
1 biji cili besar (dihiris serong)
sedikir cuka
lada hitam kisar(ikut selera masing2)
minyak zaitun atau blh pakai minyak masak biasa
sedikit garam
Cara-cara memasak:
1.lamb dipotong ikut selera masing2...saya lbh suka potong dadu sederhana besar.perapkan lamb tadi bersama jintan,bawang putih dan kicap pekat...perapkan lbh kurang dlm 10 minit.
2.masukkan lamb perap tadi kedalam kuali dan kecutkan sehingga empuk...
3.sesudah empuk,masukkan minyak zaitun dan halia...gaul sebati...kemudian masukkan bawang besar,cili hiris,lada hitam,garam(kalau kurang masin) dan sedikit cuka....
4.goreng sekejap tapi jgn sampai cili hiris dan bawang tu overcook....
5.siap dan hidangkan bersama nasi panas....yummy....
SZECUAN LAMB
Bahan-bahan:
1 kg aussie lamb
2 sudu jintan kasar(dikisar)
5 ulas bawang putih(dicincang)
3 sudu kicap pekat
2 biji bawang besar(dipotong dadu sederhana besar)
2 inci halia(dihiris halus)
1 biji cili besar (dihiris serong)
sedikir cuka
lada hitam kisar(ikut selera masing2)
minyak zaitun atau blh pakai minyak masak biasa
sedikit garam
Cara-cara memasak:
1.lamb dipotong ikut selera masing2...saya lbh suka potong dadu sederhana besar.perapkan lamb tadi bersama jintan,bawang putih dan kicap pekat...perapkan lbh kurang dlm 10 minit.
2.masukkan lamb perap tadi kedalam kuali dan kecutkan sehingga empuk...
3.sesudah empuk,masukkan minyak zaitun dan halia...gaul sebati...kemudian masukkan bawang besar,cili hiris,lada hitam,garam(kalau kurang masin) dan sedikit cuka....
4.goreng sekejap tapi jgn sampai cili hiris dan bawang tu overcook....
5.siap dan hidangkan bersama nasi panas....yummy....
Menu kedua malam ni,masak lomak cili api samo potai..tapi rasanya semua org tau cara nak masak kot..tak yah bg resepi rasanya...semua org pun tau how to cook this dish.....hehehee...
Makan sampai tak pandang kiri kanan...masak mlm ni pun atas permintaan anak2...
MALAM TADI PUNYA CERITA...
Alkisahnya barang dapur dah habis...dgn mata ala2 mr margoo,ai pegi jugak beli barang...rasanya sepanjang hidup,tak pernah bawak kete slow mcm ni....
Dijadikan cerita, igt nak gi dinner kat restoran sate RnK....bila sampai jer tgk2,no space for us....so patah blk gi kedai yg br dibukak.RESTORAN IKAN SIAKAP KETEREH....tgk nama pun dah tau sapa owner dia...kompem nasi kerabu ketereh punya...alhamdulillah murah rezeki owner tu bukak satu lagi kedai makan....anak2 dah lapar....order jer ikut selera diaorg ....tapi mmg sedap...kedai cantik,selesa,bersih dan sedap...mmg kena la ngan standard ai....harga????alhamdulillah...igtkan mahal sgt....tapi blh la...kena la ngan service dia....pekerja pun,uniform ala2 pekerja hotel gitu...nampaknya,ada can la ngulang tpt ni lagi....
Kalau ada sesapa nak try,blh la dtg....masakan lain tak rasa lagi.ence asben kata kalau dia blk nanti nak try jugak....Heheheee......
Dijadikan cerita, igt nak gi dinner kat restoran sate RnK....bila sampai jer tgk2,no space for us....so patah blk gi kedai yg br dibukak.RESTORAN IKAN SIAKAP KETEREH....tgk nama pun dah tau sapa owner dia...kompem nasi kerabu ketereh punya...alhamdulillah murah rezeki owner tu bukak satu lagi kedai makan....anak2 dah lapar....order jer ikut selera diaorg ....tapi mmg sedap...kedai cantik,selesa,bersih dan sedap...mmg kena la ngan standard ai....harga????alhamdulillah...igtkan mahal sgt....tapi blh la...kena la ngan service dia....pekerja pun,uniform ala2 pekerja hotel gitu...nampaknya,ada can la ngulang tpt ni lagi....
![]() |
dr depan pun npk menarik.. |
Kalau ada sesapa nak try,blh la dtg....masakan lain tak rasa lagi.ence asben kata kalau dia blk nanti nak try jugak....Heheheee......
LAMA SUDAH...
Pehhhhh!!!Lama gak rupanya ai tak update kat sini...almaklumlah ngan keadaan kesihatan yg tak mengizinkan..mmg tak der rasa nak menaip...tambah2 ngan mata yg tak berapa nak terang.....Ya Allah,cepat la sembuhkan mata ni...susahnya nak buat keje.dlm dua mggu ni terpaksa la mintak tlg jiran2 jemput ngan ambik anak2...alhamdulillah sejak pindah ke Jentayu ni,dikurniakan jiran2 yg amat baik hati....tak tau mcm mana nak balas...btl la kata org,kalau sesuatu berlaku pada kita mmg la jiran yg akan dtg dulu.....semoga ukhwah antara penduduk di Jentayu ni akan terus terjalin.....rasanya kalau gi tpt lain tak jumpa jiran2 yg mcm ni..Syukur ke hadrat Illahi....
Subscribe to:
Posts (Atom)