SZECUAN LAMB
Bahan-bahan:
1 kg aussie lamb
2 sudu jintan kasar(dikisar)
5 ulas bawang putih(dicincang)
3 sudu kicap pekat
2 biji bawang besar(dipotong dadu sederhana besar)
2 inci halia(dihiris halus)
1 biji cili besar (dihiris serong)
sedikir cuka
lada hitam kisar(ikut selera masing2)
minyak zaitun atau blh pakai minyak masak biasa
sedikit garam
Cara-cara memasak:
1.lamb dipotong ikut selera masing2...saya lbh suka potong dadu sederhana besar.perapkan lamb tadi bersama jintan,bawang putih dan kicap pekat...perapkan lbh kurang dlm 10 minit.
2.masukkan lamb perap tadi kedalam kuali dan kecutkan sehingga empuk...
3.sesudah empuk,masukkan minyak zaitun dan halia...gaul sebati...kemudian masukkan bawang besar,cili hiris,lada hitam,garam(kalau kurang masin) dan sedikit cuka....
4.goreng sekejap tapi jgn sampai cili hiris dan bawang tu overcook....
5.siap dan hidangkan bersama nasi panas....yummy....
Menu kedua malam ni,masak lomak cili api samo potai..tapi rasanya semua org tau cara nak masak kot..tak yah bg resepi rasanya...semua org pun tau how to cook this dish.....hehehee...
Makan sampai tak pandang kiri kanan...masak mlm ni pun atas permintaan anak2...