Translate

Friday, 3 March 2017

BUBUR LAMBUK PAHANG

BUBUR LAMBUK PAHANG STYLE
Assalam gais.hari ni mood mmg tgh rajin nak melambuk.nasib la mil nak makan kan.boleh  la saya up resepi kat sini.Bubur lambuk pahang ni mmg lain dr bubur lambuk yg biasa jual kat kedai.kalau rasa sekali mmg akan nak lagi.okeylah,kita up resepi dulu.sementara tgh rajin nak menaip ni.


Bahan-bahan:

1 cawan beras (pakai beras wangi lagi sedap)

1 sudu kecil halba

4 biji bawang merah sederhana besar*

2 ulas bawang putih*

1/2 inci halia*

1 genggam ikan bilis*

lada hitam*

1 biji kelapa santan

3 ekor ikan selayang or sardin(bakar dlm oven dulu and perisikan serta tumbuk lumat)

1 ikat pucuk paku merah(relaikan daun)

10 helai daun kaduk(hiris halus)

2 helai daun kunyit(hiris halus)

garam,gula sket n ajinomoto kalau suka

P/S sila kisar bahan bertanda *



CARA-CARA:

1) rebus beras dan halba sampai kembang

2) dah kembang,masukkan bahan- bahan yg dah dikisar tadi,ikan yg dah 

ditumbuk,santan,bahan perasa(garam,gula n aji,secukup rasa) dan semua sayur- sayur yg dah 

siap di hiris dan pucuk paku merah.kalau tak der pucuk paku merah,pucuk manis pun 

boleh.kacau sampai mendidih.

3)dah siap.hidangkan ajer.hehehe  


Bubur lambuk pahang ni mmg tak guna daging or sayur campur lain.this is the basic of bubur lambuk pahang.mmg mabeles rasa dia.tiap2 thn saya mmg ambik tender masak bubur lambuk ni tuk majlis berbuka di taman saya.kira kalau nak setahun sekali jer masak.hahahaaaa.......

P/s:kalau nak lagi lemak,leh lebihkan santan yer......



SELAMAT MENCUBA YER.