Translate

Wednesday, 12 February 2014

RESEPI...

Saya mmg suka memasak...kalau sekali sekala menjenguk ence suami di Bkk,mesti saya akan masak rendang daging minang tuk dia simpan lama....Di sini saya sediakan resepi Rendang Daging Minang...


        RENDANG DAGING MINANG

Bahan-bahan:(ni ikut sukatan agak2 saya)

1 kg daging or ayam
4 biji bawang merah sederhana besar(onion bkn shallot)
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
segenggam cili kering(direndam dalam air panas)
segenggam ketumbar
segenggam jintan kasar
secubit jintan halus(tak leh letak banyak,nanti pahit)
4 tangkai serai
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
kayu manis(secukupnya)
santan(2 bijik kelapa)
kerisik(1/2 bijik kelapa)
3 keping asam keping
daun limau purut(disiat-siat)
daun kunyit(dihiris halus-halus)
garam(secukup rasa)
gula (secukup rasa)

Cara-cara memasak...

1. Bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,cili kering dikisar sehingga hancur.setelah lumat,baru masukkan jintan kasar,jintan halus dan ketumbar kedalam kisaran tadi dan kisar sekali lagi sehingga semua rempah hancur.
2. Masukkan daging atau ayam ke dalam kuali dan gaulkan bersama bahan kisaran tadi.
3. campurkan sekali bersama serai,bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga dan kayu manis....pasangkan api sederhana besar dan kecutkan daging atau ayam yg telah digaul tadi.(make sure tutup ek,daging tu)
4. setelah daging empuk,masukkan santan,kerisik dan asam keping.masukkan sekali garam,gula secukup rasa....jika menggunakan ayam,jgn kecutkan terlampau lama,takut hancur ayam tu nanti kalau letak santan.
5. setelah semua sebati dah kuah agak pekat,masukkan daun kunyit dan daun limau purut dan biarkan seketika.agak2 daun2 tu dah layu,tutup api dan hidangkan.....
yg ni masak tuk ence hubby masakat bkk hr tu



SELAMAT MENCUBA SEMUA....rasanya tak lah rumit sgt kan?