Translate

Saturday, 14 February 2015

RESEPI AYAM PENYET..

Nampaknya kena isi gak resepi ayam penyet ni dalam blog....takut terlupa...ni pun dah igt2 lupa resepi dia.....

Bahan A:

1 ekor ayam(dipotong 4 atau 6)
1/2 liter air untuk merebus
minyak untuk menggoreng

Bahan B:

3 ulas bawang putih*
4 biji buah keras*
1 sudu besar biji ketumbar*
sedikit kunyit(serbuk atau kunyit hidup)*
sedikit halia*
sedikit lengkuas*
garam*
gula atau perisa tambahan*
2 helai dun salam

Bahan C:
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung ubi
garam jika perlu
1 biji telor ayam


Cara-caranya:

1. Ayam dipotong dan dibersihkan...

2. kisar hancur bahan2 bertanda * dan gaulkan bersama ayam tadi

3. perap selama 30-40 minit

4. asingkan ayam2 yg diperap tadi daripada rempah2

5. didihkan air di dalam periuk,masukkan ayam2 tadi dan angkat bila sudah masak,but don't over cook sbb kita nak goreng ayam tu nanti

6. Ambil sedikit air rebusan ayam tadi dan sejukkan.

7. di dalam satu bekas lain,campurkan semua bahan C bersama air rebusan yg telah disejukkan,bancuh jangan terlampau pekat sbb kita nak buat untuk gorengan ayam...masukkan semua ayam tadi kedalam bancuhan bahan C tadi...

8. panaskan minyak,dah goreng ayam sehingga masak dan kekuningan

9. lebihan bancuhan Bahan C tadi kita blh buat untuk goreng tauhu dan tempe...

10. untuk mendapatkan serdak ayau crispy,gunakan lebihan bancuhan Bahan C,goreng didalam minyak sedikit2 sehingga garing

11. untuk sup pula saya ambil lebihan air rebusan ayam tadi,dicampurkan bersama sedikit bawang goreng dan daun sup...

bahan2 sambal terasi:

2 biji tomato*
6 biji cili merah besar*
4 biji cili padi*
1 biji bawang besar*
sedikit bilis
sedikit belacan
garam dan gula
daun salam
minyak untuk menumis

cara2:

potong kecil bahan bertanda * ,panaskan minyak dan tumiskan semua bahan2 tersebut bersama bahan selebihnya sehinga layu...garamkan secukup rasa....kisarkan jangan terlampau hancur dan masak sekali lagi sehingga naik minyak....

Ulam-ulaman

timun dipotong
kacang panjang dipotong
sayur kangkung dicelur
tauhu dipotong 3 segi*
tempe dipotong nipis*